אתרים מומלצים לביקור בעיר קרקוב- “הבירה התרבותית” של פולין

קרקוב היא אחת הערים היפות בפולין, ממש פנינה תיירותית. הדבר נובע משני דברים: האחד, בזמנים עתיקים שימשה כבירת ממלכת פולין. הדבר הוביל שעושר וממון רב זרמו אליה ושליטי פולין בנו בה מבנים מרהיבים. הסיבה השנייה, בניגוד לערים רבות אחרות בפולין שנהרסו במלחמת העולם השנייה, קרקוב כמעט ולא נפגעה. הדבר הוביל לכך שרחובות שלמים בה, בייחוד באזור העיר העתיקה, שהוא אגב גדול, נשתמרו בצורה כמעט מקורית. בנוסף, כמו תמיד, גם האספקט היהודי – בעיר הייתה קהילה יהודית גדולה שנחרבה במהלך השואה, אך הותירה אחריה שרידים רבים. בכתבה שלהלן ריכזנו לכם רשימה של אתרים שחובה לבקר בהם.

יש בעיר מאות אתרים מרשימים ששווה לבקר אותם,גם אלו שנוגעים להיסטוריה של יהודי קרקוב גם את אלו שנמצאים במרכז ההיסטורי של העיר. בכתבה ריכזנו את אלו שאסור לפספס אותם, אפילו במהלך ביקור קצר בעיר.

  1. הכיכר המרכזית (פולנית: Rynek Główny) ממוקמת בלב העיר העתיקה של קרקוב ומוקפת בבניינים היסטוריים וכנסיות.
  2. סוקייניצה (פולנית: Sukienica) – היכל הבנוי בסגנון רנסנס, אחד מהמבנים המפורסמים בעיר העתיקה, ונקרא סוקייניצה. המקום משמש כמוזיאון עם איורים וחפצי אומנות אחרים מהמאה ה-19 בעוד שקומת המרתף שלו כוללת תצוגה המוקדשת לחיים בימי הביניים בקרקוב. המבנה מהווה פנינה אדריכלית בפני עצמה.
  3. בזיליקת סנט מרי, הנמצאת ליד כיכר השוק המרכזית בקרקוב, היא אחד המבנים הדתיים החשובים ביותר במדינה. כמו כל כך הרבה מציוני הדרך בעיר. נאמר שזה מהבניין הזה ששומר סימן את בואם של ההורדים המונגולים במאה ה -13, בעוד סיפורים אחרים מספרים על אחים אובדניים או פטריציד להתניע. בניין מדהים זה הוא דוגמה אדירה ויפה לארכיטקטורת הבארוק הפולני. החלק הפנימי עוטר בסטקואים משובחים על ידי האמן האיטלקי בולדאסר פונטנה בסוף המאה ה -17, ואילו הכנסייה עצמה מוזכרת ברשומות היסטוריות עוד מהמאה ה -14. אל תחמיצו את העמודים המסיביים השומרים על הכניסה, ופשוט בדקו את התקרה הפנימית העולה הזו.
  4. הברביקן– מעבר ששימש בתקופת ימי הביניים, הברבקאן בקרקוב היה בעבר מבצר קטן המחבר בין שער סנט פלוריאן לעולם החיצון. כיום הוא יושב מנותק בפארק החגורה הירוקה של הפלנטי, עם צריחי הגותיקה האדירים שלו שעדיין שומרים על כל הצדדים. נאמר שחייל פולני הצליח פעם להדוף התקפה של חיילים רוסים מהעמדה הזו, באמצעות כפתור החולצה שלו כדי לצלף את גנרל האויב.
  5. מוזיאון הרוקחות – מוזיאון מעניין בקרקוב, אודיסיאה כימית, הוא מסע בעברה הרפואי של העיר קרקוב והאומה הפולנית. חדרי התצוגה כאן, שהוקמו בשנת 1946, נפרשים על פני חמש קומות מהפנטהאוז למרתף הבניין ברחוב בזסטובה השוקק, ומכילים המון מיכלי תרופות ישנים, כלי רפואה, בוסים סקרניים וכתובות. בקיצור, זה מסע נמרץ אחורה בזמן!
  6. 1,000 שנות היסטוריה מוצגות בכספות התת-קרקעיות של הכיכר המרכזית, שם נחשף העבר הסוער של העיר העתיקה בקרקוב. מוזיאון זה, המשתרע על פני כ -4,000 מ”ר של ממצאים ארכיאולוגיים שנחפרו בין 2005 ל -2010, והוא אחד המוזיאונים המופלאים ביותר המוצעים בעיר. הקשר של פולין עם הליגה ההנסית הוא אחד החלקים המסקרנים ביותר בתערוכה, ואילו החפצים המוצגים כוללים כלי נשק ישנים וסחורות שנמצאו בחפירות.
  7. בית הקברות היהודי העתיק בקרקוב, המוכר גם בשם בית העלמין הרמ”א (על שם הרמ”א הקבור בו), הוא בית קברות שנוסד בפרבר קז’ימייז’ של קרקוב שבפולין בשנת 1535. בקצהו של בית הקברות הוקם בשנת 1553 בית כנסת הרמ”א. מעל לשער כתובת, שהועברה ממקומה הקודם בשער הקודם ברחוב יאקובה, המעידה כי בית העלמין נוסד בשנת 1552, והוא מהעתיקים ביותר בפולין. בכל פולין, המצבות היחידות העתיקות יותר מאלה, נמצאות בוורוצלב ובלובלין.
  8. בית הכנסת העתיק בקרקוב – בית כנסת ישן הוא בית כנסת יהודי אורתודוקסי ברובע קז’ימייז’. ביידיש נקרא גםלזה כ”אלטה שול”. זהו אחד מבתי הכנסת העתיקים ביותר בפולין שעומדים על תילם, ואחד מציוני הדרך החשובים ביותר בארכיטקטורה היהודית באירופה. עד הפלישה הגרמנית לפולין בשנת 1939 והשואה שבאה בעקבותה, זה היה אחד מבתי הכנסת החשובים בעיר כמו גם המרכז הדתי, החברתי והארגוני העיקרי של הקהילה היהודית בקרקוב. ​​בשנת 1794 נאם הגנרל תדיאוש קוצ’יושקו מבית הכנסת וקרא ליהודים להצטרף למאבק למען עצמאות פולין.
  9. בית כנסת קופה (פולנית: Synagoga Kupa) הוא בית כנסת מהמאה ה -17. גם בית כנסת זה ממוקם ברובע היהודי לשעבר – קז’ימייז’ שהתפתח כשכונה יעודית עבור יהודי העיר בשנת 1495 על ידי המלך יאן אולברכט לקהילה היהודית, שהועברה מהעיר העתיקה המתהווה. בית הכנסת בקופה משמש את הקהילה היהודית של קרקוב כאחד המקומות לטקסים דתיים ופסטיבלי תרבות, ובמיוחד פסטיבל התרבות היהודית השנתית בקרקוב. ​​בית הכנסת נוסד בשנת 1643 על ידי קהילת מחוז קז’ימייז’ (צורה עירונית של ממשל עצמי), כבסיס לקהילה המקומי. תרומה של 200 זלוטי של אגודת הצורפות היהודית סייעה להביא את הבנייה לסיומה המוצלח. בית הכנסת נבנה בסגנון בארוק ובו אולם תפילה מרובע. המבנה עבר שיפוצים רבים לאורך המאות. בשנים 1830-1834 נוספה הנספח בן שתי הקומות עם אולם הכניסה וחדרי הרחצה. בשנת 1861 נבנה האגף המערבי. בסוף המאה ה -19 הצטרף לבית הכנסת הבית הבנוי בסמוך. בעקבות פגעי מלחמת העולם השנייה, הוא שוחזר בקפידה. החומה הצפונית שלו מתחברת עם שרידי חומת העיר מימי הביניים של קז’ימייז’ ואילו האגף הדרומי פונה לרחוב ורצ’וארה. הפנים הצבעוניות של בית כנסת קופה משמש כאולם תצוגה וכמקום לאירועים מוזיקליים. בית הכנסת מעוטר בעושר רב בציורים משנות העשרים המוצגים על קירות, התקרה ובעזרת הנשים. התיאורים כוללים את המקומות הקדושים של חברון, טבריה וירושלים. ישנן גם סצנות ואיורים מקראיים לפסוקים בתהילים, כמו הציור המציג אנשים העומדים ליד נהרות בבל מספר תהילים. בציור נוסף מתואר ארון נח כולל דמותו של נח דבר שהינו די יוצא דופן מכיוון שהשימוש בתמונות אנושיות היה נדיר מאוד באמנות היהודית. שלטי גלגל המזלות צבועים מעל עזרת הנשים. האמן אינו ידוע אך ניתן לראות כי היה מקצועי מאוד. ישנם גם שרידים של ציורים קודמים מהמאות ה-17 עד ה-18. הרישומים הישנים הם קישוטים, עם עלים ופירות טקסטים סביב. ארון התורה המגולף מעץ וטיח, מראשית המאה ה-17 מהווה עוד עדות מרשימה לעושר התרבותי של יהדות קרקוב.
  10. טירת ואוול – טירה השוכנת במרכז קרקוב ואשר נבנתה עבור המלך קז’ימייז’ השלישי- מלך פולין. הטירה מהווה סמל לפולין תרבותה ושלטונה והיוותה את מושבם של רבים ממלכי פולין. הארמון מהווה אתר ברשימת אונסק”ו. לאחר מלחמת העולם הראשונה היוותה הטירה אחד מהמעונות הרשמיים של נשיא פולין. בתקופת הכיבוש הנאצי את קרקוב (1939–1945) הייתה הטירה המשרד ומקום המגורים של הנס פרנק, המושל הכללי של השטחים הכבושים בפולין, והגרמנים עשו שינויים רבים בטירה. במהלך הכיבוש גנבו הגרמנים יצירות אמנות רבות מטירת ואוול ומכל רחבי קרקוב. לאחר המלחמה הוקדשו מאמצים רבים לשיקומו