טופ 10 אטרקציות  של וורוצלב 

העיר וורוצלאב הינה בירת מחוז שלזיה תחתית, אחד מ-16 מחוזות פולין, וממוקמת בחלקה הדרום מערבי של פולין. העיר הינה אחת מהערים היפות ביותר בפולין בפרט ולדעתי גם באירופה בכלל, והינה בעלת מגוון ארכיטקטורות, היסטוריה עשירה וחיי לילה תוססים. העיר גם מכונה “ונציה של פולין” עקב היותו של נהר האודרה (בגרמנית: אודר) עליו היא יושבת ואשר מתפצל ל”ענפים” רבים, עם גשרים הבנויים עליו ברחבי העיר. תחת שלטון בית האבסבורג בימי הביניים נבנו בעיר מבנים מרשימים בסגנון בארוק ואוניברסיטה מפורסמת. במשך שנים רבות הייתה ידועה בשם הגרמני שלה, ברסלאו (גרמנית: Breslau), כיוון שהייתה תחת שלטון גרמניה במשך תקופות ממושכות במהלך ההיסטוריה. לאחר מלחמת העולם השנייה נקרעו מגרמניה שטחים רבים במזרח אשר נמסרו לפולין, כפיצוי על שטחים שנקרעו ממנה עצמה וסופחו לברית המועצות. ברסלאו הייתה בין הערים אשר נמסרו לפולין, והממשלה הפולנית שינתה את שמה לוורוצלאב והחלה בשיקומה לאחר שזו ניזוקה במהלך מלחמת העולם השנייה. בעיר מערכת תחבורה ציבורית מפותחת ומוסועפת כך שיהיה לכם נוח כתיירים להתנייד בה.

להלן אתרים שבהם חובה לבקר במהלך שהותכם בוורוצלאב. חלק ניכר מהם ממוקם באזור עיר העתיקה- מוקד המשיכה התיירותית של וורוצלאב.

  • כיכר השוק בוורצלאב (Rynek) הינו אחד הגדולים בפולין ואף ברחבי אירופה כולה. כמו שער העיר העתיקה, כיכר השוק שמרה על התוואי המקורי שלה כמעט באופו מוחלט מאז המאה ה-13. היכל העיר הישן הינו מונומנט מדהים בפנים עצמו ושוכן ממש במרכז הכיכר.

 

  • אי הקתדרלה (אוסטרוב טומסקי) – אי זה אשר ממוקם בלב וורצלאב הינו החלק העתיק ביותר של העיר, במאה ה-19 “הזרוע” של הנהר אשר הפרידה בין האי לעיר נחסמה על מנת למנוע התפות. כאשר האי טומסקי (בפולנית: Ostrów Tumski) יושב ופותח במאה ה-10 לספירה, הנהר היווה מכשול הגנה טבעי ומבנה האבן הראשון נבנה שם באמצע המאה ה-12. הרובע הזה נעים מאוד להליכה, עם מספר רב של כנסיות מעוטרות שמעניין לבקר בהם ואף להביט עליהן מבחוץ למי שלא מעוניין להיכנס פנימה. בארמון האפיסקופי שעיל האי ישנו מוזיאון נהדר עם אוצרות רבים מימי הביניים.

 

  • בית העיריה הישן– אחד המבנים היפים ביותר בוורוצלאב, ולדעתי אף בפולין כולה הינו בית העיריה (Ratusz) הממוקם בכיכר השוק בעיר העתיקה. הוא למעשה קומפלקס הבנוי בסגנון ארכיטקטורה גותית של ימי הביניים. כאשר וורוצלאב התפתחה החל מסוף המאה ה-13, כנפיים חדשות נוספו לבניין והוא הורחב במהלך השנים. בחלק המזרחי ישנו שעון אסטרונומי משנת 1580 (!) בפנים יש מוזיאון שהכניסה אליו היא ללא עלות ואשר מתאר את ההיסטוריה העשירה של הבניין עם תערוכות אודות אספקטים שונים של החיים בעיר כמו גם את רשת החשמלית (טראמוואי) בעיר. כמו הרבה היכלי עיר בשטחים שהיו בשליטת גרמניה בעבר, ישנה במרתף מבשלת בירה ומסעדה שהינה אחת העתיקות באירופה, Piwnica Swidnicka.

 

  • פנורמת ראצלאביצה (Racławice Panorama) – קרב ראצלאביצה אשר התרחש ב-4 באפריל 1794 ואשר היווה ניצחון פולני במה שהיה לבסוף הפסד של התקוממות קושצ’יושקי כנגד האימפריה הרוסית. על מנת להנציח את שנת המאה לקרב, האומן יאן סטיקה החל ציור בגודל 15×114 מטר בלבוב, שהייתה אז חלק מפולין, והזמין אומנים מפורסמים אחרים לעזור לו להשלים אותו. הפנורמה, המדגישה את הלאומיות הפולנית הייתה הצלחה מרהיבה ושכנה בלבוב עד סוף מלחמת העולם השניה. בסיום המלחמה לבוב (יחד עם עוד שטחים במזרח פולין) נמסרה לרפובליקה האוקראינית בתוך ברית המועצות והפנורמה נמסרה לפולין והיא נמצאת מאז בוורוצלאב. עם זאת, היותה של פולין תחת שלטון קומוניסטי לא נתנה את האופציה להציג אותה שכן הדגישה לאומיות פולנית חזקה. רק ב-1985 הוצגה מחדש לציבור בוורוצלאב, ומהווה אתר תיירותי המציע מבט אודות אירוע שנצרב בזיכרון הקולקטיבי הפולני.

 

  • אוניברסיטת ורוצלאב– מעבר להיותה אוניברסיטה, הינה בניין עם ארכיטקטורה מרהיבה, אייקון תיירותי ומהווה מוזיאון. האוניברסיטה נוסדה בשנת 1702. בתוך הבניין הראשי ישנו היכל מעוטר בסגנון בארוק, Aula Leopoldina עם תקרה מלאה בעיטורים ופורטרייטים של האבות המייסדים של האוניברסיטה. בנוסף, היכל המוזיקה של האוניברסיטה, Oratorium Marianum מלא גם הוא בארכיטקטורה עשירה. בנוסף, חדרי תערוכות מעניינים שוכנים במבנה הזה ושווה לבקר בהם וללמוד אודות ההיסטוריה העשירה של המקום.

 

  • הארמון המלכותי – פרידריק הגדול בכר בארמון הבארוק המרהיב הזה להיות מקום מושבו לאחר שפרוסיה השתלטה על איזור שלזיה בעשור של 1740. במהלך המאה שלאחר מכן, כל מלך פרוסי הרחיב את המבנה והוסיף טאצ’ אישי שלו, החלק מסגנון רוקוקו עד נאו קלאסיציזם ונאו-רנסנס. הבניין נפגע במהלך מלחמת העולם השניה ושופץ לאחריה עם מסירת העיר לידי פולין, ובסבב השיפוצים האחרון אף נבחר להוות את המושב של המוזיאון העירוני של וורוצלאב. שם ניתן ללמוד אודות ההיסטוריה הארוכה והמורכבת של העיר בת 1000 השנים הזאת וכמובן להנות מהיופי והעושר שהארמון מציע.

 

  • קתדרלת וורוצלאב – עוד כנסייה מרהיבה ביופיה, נבנתה במאה ה-13 בסגנון גותי לאחר שהכנסייה הקודמת שעמדה במקום זה נחרבה עם הפלישה המונגולית. הקתדרלה מזוהה במגדליה שמגיעים גובה של כמעט 100 מטר. במהלך המצור של ברסלאו ניזוקה קשות הקתדרלה ושיקומה ערך כמה עשורים והושלם רק ב-1991. בפנים ניתן לצפות בפרסקות המדהימות. בנוסף ישנה מעלית בתוך הקתדרלה ואפשר להשתמש בה כדי להגיע לנקודה הגבוהה במגדל ולהשקיף משם על הנוף המרהיב של העיר.

 

  • מזרקת וורוצלאב– מונומנט זה אשר נמצא ברשימת המונומנטים של אונסק”ו הינו המזרקה הגדולה ביותר בפולין ומכסה שטח של כמעט הקטאר אחד. היא הושלמה בשנת 2009 בכדי לחגוג את עשרים השנים לבחירות הדמוקרטיות הראשונות בפולין מאז מלחמת העולם השנייה. המזרקה מצויידת ב-800 מנורות מתוכנתות היכולות לשנות צבע, 300 מתקני מים ו-3 מצתים אשר יורים להבות לאוויר. אם אתם מבקרים כאן בין חודש מאי לספטמבר, תוכלו להנות ממופע נהדר של מים אשר ומוזיקה.

 

  • היכל המאה– נבנה בשנת 1913 לכבוד 100 שנה לתבוסתו של נפוליאון בקרב לייפציג, ההיכל הינו מיצג מדהים מסוף תקופת השלטון הגרמני בעיר. בעודו נבנה בעלות גבוהה ותוכנן על ידי הארכיטקט מקס ברג, ההיכל מראה מה יכול להיות מושג באמצעות משחק עם בטון מזויין. להיכל תפוסה מירבית של 11,000 איש תחת כיפה בגובה 69 מטר והיקף של 42 מטר. אונסקו, שזיהתה את העיצוב המהפכני של המבנה הוסיפו אותו לרשימה שלה בשנת 2006.

 

  • פארק שצ’יטניצקי (Park Szczytnicki)– ממזרח לאודרה הישנה, נמצא פארק שצ’יטניצקי על שטח של כ-100 הקטאר של עצים וטבע עשיר מאז המאה ה-18. אחד מפארקי הנוף הראשונים בסגנון אנגלי, באירופה, נבנה כאן בשנת 1783 על ידי המפקד הגרמני של הבסיס הצבאי בוורוצלאב. במהלך החגיגות שמסגרתן נבנה היכל המאה בעיר עליו הסברתי קודם, נבנה באותה שנה בפארק גן בסגנון יפני. הוא שופץ ושוקם בשנת 1994 ומהווה פינה מעניינת של אדריכלות יפנית אמיתית באירופה. בנוסף, נמצאת בפארק כנסיית ג’ון נפומוק שנבנתה במהלך המאה ה-16 וה-17 והועברה לכאן ממחוז אופולה.