יוחנן פאולוס השני האפיפיור הפולני
השנה שנת 2020 הוכרזה כשנת יוחנן פאולוס השני במלאת 100 שנים לאיש שנולד בכפר דרומית לקרקוב ב 18 למאי 1920 לשם קרול יוזף וויטלה לימים האפיפיור הפולני יוחנן פאולוס השני .
ההיסטוריה הפולנית סיפקה מעט גיבורים בינלאומיים שתרמו להיסטוריה של העולם ביניהם ניקולאי קופרניקוס המדען ואיש הדת שהרבה לפני גלילאו גלילאי הבין שגדור הארץ וכוכבי הלכת נעים סביב עצמם וסביב השמש ולא להיפך. המלחין והפסנתרן המחונן פדריק שופן שנולד בפולין ומת בגיל 39 בפאריז והשאיר אחריו מורשת שלמה של יצירות לפסנתר .מריה סוקודבסקה או בשמה המוכר יותר מרי קרי האשה היחידה בעולם בעלת שני פרסי נובל האחד לפיזיקה והשני לכימיה ותרומתה לגילוי היסוד רדיום שמשמש בצילומי רטגן .וכמובן גיבורנו האפיפיור הפולני קרל יוזף וויטלה המוכר בשמו יוחנן פאולוס השני.
האפיפיור נולד בכר קטן בדרום פולין ודוביצה לא רחוק מהעיר קראקוב ב 18 למאי 1920 .אמו נפטרה בהיותו ילד ואביו שהיה איש צבא נאלץ לגדלו כמעט לבד. הנער הצעיר אהב מאד ספורט משחק וכתיבת שירים .
בצעירותו רבים מחבריו היו יהודים מהעיר קראקוב.בתקופת המלחמה עבד במחצבה ובסוף המלחמה לאחר מותו בתאונה של אביו החל ללמוד לימודי כמורה ובנובמבר 46 הוסמך ככומר .בשנת 1967 מונה לקרדינל של קראקוב שם שירת עד 1978 אז נבחר לאחר מותו של האפיפיור יוחנן פאולוס הראשון לאפיפיור הסלבי הראשון לאחר שליטה של כ 400 שנים של האיטלקים .בחירתו הייתה סוג של אמירה פוליטית בתקופה בה המשטר הסובייטי ברחבי פולין ניסה להכניס את הכנסייה הפרובוסלבית במקום הקתולית ובכך יצרו עובדה חשובה שהאיש החשוב ביותר בעולם הקתולי הינו פולני .שמו ותרומתו של האפיפיור להצלחת המהפכה בשנות ה 80 היו גדלות מאחר והוא נתן את בירכתו ותמיכתו בתנועה הסולידארית בראשותו של לך ולאנסה ובכך חזק את ידיהם אל מול המשטר הקומוניסטי וסייע בהצלחת המהפכנים הצעירים להביא את השינוי לפולין ולהפכה לדמוקרטית.
תרומתו לעם היהודי עוד בהיותו כומר צעיר באה לידי ביטוי בהצלתם של יהודים בתקופת השואה ולאחריה ולציטוט אביא קטע מעדותה של ניצולת השואה אדית צירר מחיפה כיצד הכומר הצעיר שלימים ייהפך לאיש החשוב ביותר בעולם הקתולי מציל את חייה “שם בתחנה ירדתי. נזרקתי באחת מפינות התחנה, חלשה וחסרת חשק, ואז צץ הכומר הצעיר הזה, יד אלוהים. הוא הגיע אלי ברגעים הקשים ביותר, שבהם הייתי לבד בעולם הזה, בודדה וחסרת כל. הייתי במצב של גסיסה והוא העניק לי את חיי ואת החמימות הזו”.
בתקופת היותו כומר לאחר המלחמה התנגד להטבלתם של ילדים יהודיים לנצרות ופעל רבות להשיבם למשפחתם וכשמונה חודשים לאחר שמונה לאפיפיור הגיע למחנה המוות אושויץ ושם כרע ברך לפני האנדרטה הגדולה וביקש את סליחתם של הנרצחים היהודיים .
הוא נחשב כידיד לעם היהודי וקבע כי הנצרות איננה מאשימה את היהודים בדבר. בשנות ה 2000 היה לאפיפיור השני בהיסטוריה שמבקר בישראל והיה לאפיפיור הראשון שמבקר בבית כנסת ברומא בשנת
1986.
השנה 2020 מציינים הפולנים לרגל 100 שנים להולדתו את השנה כשנת האפיפיור .לרגל ציון השנה יחגגו הפולנים במהלך כל השנה אירועים הקשורים באיש עצמו ובפועלו כך שכל תייר המגיע לפולין יפגוש במהלך טיולו אירועים בין אם הם בכנסיות ברחבי פולין או ברחובות הקשורים ביום ההולדת המאה .
האומה הפולנית זוכרת ומוקירה את שמו ותרומתו לעצמאותם כמדינה דמוקרטית ומאד גאה בעצם היותו פולני כך שבכל עיר נקראים הרחובות או השדרות הראשיות על שמו כפי שנקרא בפולנית JAN PAWEL II .מומלץ גם להגיע ולבקר בעיר הולדתו במיוחד בשנה מיוחדת זו לצפות בביתו ובסביבה בה בילה חלק מחייו ולא לשכוח לאכול באחת מהקונדיטוריות שבאזור עוגת קרםשניט או בפולנית KREMOWKA שהיא פשוט מעולה ואוטנטית מהמקום.